IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΕΙΣΜΟ!!

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανατολικά του Τόκιο με τα κτίρια να σείονται για αρκετή ώρα, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή θύματα. Την ίδια ώρα η αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα ανάγκασε τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις εργασίες τους σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας. Είχαν προηγηθεί πυρκαγιές στους αντιδραστήρες 3 και 4
Οι πενήντα εναπομείναντες εργαζόμενοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν προσωρινά τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σήμερα, όταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν αιφνιδίως, σε μία εξέλιξη που σημαίνει ότι η πυρηνική κρίση κλιμακώνεται εκτός ελέγχου.

Λίγες ώρες πριν, ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4, όπου χθες μία έκρηξη στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου προκάλεσε ρήγμα στο τοίχωμά της. Λευκός καπνός έβγαινε από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 4, ο οποίος ήταν εκτός λειτουργίας την Παρασκευή, όταν ο σεισμός και του τσουνάμι έπληξαν στις βορειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν με εκσκαφείς δρόμο προς το κτίριο του αντιδραστήρα Νο.4 για να επιτρέψουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων.

Θαλασσινό νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 1, 2 και 3 για την ψύξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν επίσης να ψύξουν τους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6, στους οποίους το επίπεδο του ύδατος μειώνεται από χθες. Οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την πτήση των ελικοπτέρων που σχεδιάζεται να ρίξουν νερό στις εγκαταστάσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι ράβδοι του καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 1 έχουν υποστεί ζημία κατά 70% και οι ράβδοι του Νο. 2 κατά 33%.

Οι τιμές της ραδιενέργειας στην περιοχή του Ιμπαράκι, βόρεια του Τόκιο, ανέβηκαν 300 φορές επάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν έχουν φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό πέραν της ακτίνας των 30 χιλιομέτρων.

Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα 4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης" δεν είναι απίθανο".

Προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρίες για τους κινδύνους που συνδέονται με την ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα
Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

To VAAC εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή στις 05:00 ώρα Ελλάδας και αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροσκάφη συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια με προορισμό το Τόκιο, με εξαίρεση αυτά της Lufthansa, τα οποία από χθες Τρίτη προσγειώνονται σε άλλα ιαπωνικά αεροδρόμια.

Βοήθεια για τους κατοίκους της Φουκουσίμα ζητεί ο δήμαρχος της

"Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στον κόσμο: χρειαζόμαστε βοήθεια", δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της μικρής πόλης που δέχεται χιλιάδες Ιάπωνες οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους γιατί αυτές βρίσκονται στα περίχωρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

"Επί του παρόντος, έχουμε δεχτεί 9.000 ανθρώπους", δήλωσε ο Μασάο Χάρα ο δήμαρχος της Κοριγιάμα, της κωμόπολης που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. δυτικά του πυρηνικού εργοστασίου.

Ο κόσμος έφθασε στην κωμόπολη από τότε που η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την εκκένωση των περιοχών σε ακτίνα 20 χλμ. από τις εγκαταστάσεις, όπου αλυσιδωτά συμβάντα καταγράφονται στους αντιδραστήρες οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής.

Οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους "φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής", κυρίως στο γήπεδο του μπέιζμπολ, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε για το ενδεχόμενο χρήσης του σε φυσική καταστροφή.

"Δεν υπάρχει πανικός. Ο κόσμος ανησυχεί, αλλά είναι ψύχραιμος. Ανησυχεί περισσότερο όταν παρακολουθεί τηλεόραση και διαπιστώνει την αγωνία που κορυφώνεται στη χώρα", τόνισε ο Χάρα.

Το πνεύμα της πειθαρχίας και της αλληλεγγύης επικρατεί στην ιαπωνική κοινωνία. Όσοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και έλεγχο για έκθεση στη ραδιενέργεια.

"Αυτά που επειγόντως χρειαζόμαστε είναι βενζίνη, κηροζίνη, νερό και τρόφιμα", δήλωσε ο Χάρα. "Πάνω απ' όλα έχουμε έλλειψη κηροζίνης και τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτή. Δεν μπορούμε να έχουμε θέρμανση ή να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού", πρόσθεσε ενώ ακόμα κάνει κρύο στην περιοχή αυτή της βόρειας Ιαπωνίας.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τουλάχιστον 80.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για να παράσχουν βοήθεια σε 500.000 εκτοπισμένους, εκ των οποίων 200.000 διέμεναν σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

news247.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου