IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΡΩΝΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥΣ..

Σε μάστιγα εξελίσσεται η παχυσαρκία στην Ελλάδα.Σύμφωνα με έρευνα είναι υπεύθυνη για το 10-13% των θανάτων στη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν:
μία στις τρεις γυναίκες και ο ένας στους τρεις άντρες στη χώρα μας είναι παχύσαρκοι.
Τα Ελληνόπουλα...
μαζί με τα παιδιά από τις ΗΠΑ είναι τα πιο παχύσαρκα στη Γη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Από τη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη μεταβολική χειρουργική» ειδικοί επιστήμονες ανέφεραν ότι παχυσαρκία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας, σε δείγμα 28.000 ατόμων προέκυψε ότι:

Tο 30% των Ελληνίδων γυναικών είναι παχύσαρκες (1η θέση στην Ευρώπη)

Tο 30% των Ελλήνων ανδρών είναι παχύσαρκοι (2η θέση στην Ευρώπη)

Tο 26% των αγοριών και το 19% των κοριτσιών ηλικίας 6-17 ετών είναι υπέρβαρα.

Η παχυσαρκία είναι ανεξάρτητη από κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Μενενάκος, αφορά τις φτωχότερες τάξεις οι οποίες δεν προσέχουν τι τρώνε.

Οι συνέπειες της νοσογόνου παχυσαρκίας στην υγεία είναι πολλαπλές και ιδιαιτέρως επικίνδυνες. Συγκεκριμένα προκαλεί:
* Εμφάνιση σοβαρών μεταβολικών διαταραχών, όπως δυσλιπιδαιμίες (αύξηση της ολικής, της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ελάττωση της «καλής» χοληστερόλης) και σακχαρώδη διαβήτη.

* Επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος -

* Υπογονιμότητα και στα δύο φύλα

* Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα (π.χ. εμφάνιση ή επιδείνωση του υπνοαπνοϊκού συνδρόμου)

* Εκφυλιστική αρθροπάθεια, μια ιδιαιτέρως επώδυνη νοσολογική οντότητα

* Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ακράτεια ούρων, χολολιθίαση ή και επιρρέπεια σε δερματικές λοιμώξεις

* Ποικίλες ψυχολογικές διαταραχές

Η νοσογόνος παχυσαρκία σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκόσμια, ενώ στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το 10-13% των θανάτων.

«Στην Ελλάδα, διαφημίζονται δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό επεμβάσεις παχυσαρκίας που υπόσχονται μόνιμες λύσεις, με απόλυτη ασφάλεια, τη στιγμή που καμία επέμβαση δεν εξασφαλίζει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Με αυτό τον τρόπο πολλοί πάσχοντες πέφτουν θύματα εξαπάτησης και γι' αυτό η επιστημονική κοινότητα ζητά από την Πολιτεία τη θέσπιση Κέντρων Αριστείας, όπου οι πάσχοντες θα απευθύνονται και θα αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και διευθυντής της Α' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, Γεώργιος Ζωγράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου