IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση πρόκειται να αποκατασταθεί σήμερα στους αντιδραστήρες αριθμός 1, 2, 5 και 6 και την Κυριακή στους αντιδραστήρες αριθμός 3 και 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, εξέλιξη η οποία αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες να ψυχθούν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας.
Μηχανικοί άρχισαν να ρίχνουν νερό με αντλία που λειτουργεί με ντίζελ στον αντιδραστήρα 5. Εργαζόμενοι κατάφεραν να απλώσουν εκατοντάδες μέτρα καλωδίων στο εξωτερικό του Φουκουσίμα Νταΐτσι. Η Tepco ανακοίνωσε ότι «διάτρησε» τις οροφές των κτηρίων όπου βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες αρ. 5 και 6 στη Φουκουσίμα για να αποφευχθούν εκρήξεις υδρογόνου.

Οι ιαπωνικές αρχές σχεδιάζουν με τη βοήθεια του στρατού και πυροσβεστών να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό που θα ρίχνει συνεχώς νερό στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ώστε να ψυχθεί το ραδιενεργό καύσιμο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της χώρας Τοσίμι Κιταζάβα.

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι επιδεινώθηκε κι άλλο, με την αστυνομία να κάνει λόγο για 7.200 επιβεβαιωμένους θανάτους, ενώ 10.905 άνθρωποι παραμένουν πάντοτε αγνοούμενοι. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει πολύ εκείνον του σεισμού στο Κόμπε, τον Ιανουάριο του 1995, που είχε στοιχίσει τη ζωή 6.434 ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν έγινε γνωστό ότι σχεδιάζει να καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε έναν «ευρύ συνασπισμό», για να υπάρξει από κοινού διαχείριση της πολιτικής για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το σεισμό και το τσουνάμι κι εν μέσω της συνεχιζόμενης πυρηνικής κρίσης.

Ο Καν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος και να επιδιώξει τη συναίνεσή τους, πριν απευθύνει έκκληση στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να συμπηχθεί ευρύς συνασπισμός, γράφει η οικονομική εφημερίδα Nikkei. Η αντιπολίτευση έχει κηρύξει «πολιτική εκεχειρία» μετά το σεισμό.



voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου