IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.....ΓΑΥΔΟΣ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΦΡΙΚΗΣ


Η "ξεχασμένη" στα νότια της Κρήτης Γαύδος ή αλλιώς Κλαύδη, γεμίζει με κόσμο – κατασκηνωτές κυρίως - που έλκεται από την μυστήρια ενέργειά της, που θέλει να λιαστεί στις υπέροχες παραλίες του νησιού, να διαβεί τους αμμουδένιους λόφους της, να χαθεί χαζεύοντας τον έναστρο ουρανό της, να μεθύσει με τις μυρωδιές των πεύκων και της ρίγανης και να δώσει όρκο ιερό ότι θα επιστρέψει ξανά για να τα ζήσει όλα από την αρχή.

Αραξοβόλι ταξιδιωτών, εμπόρων της Αφρικής και πειρατών, η Γαύδος λέγεται πως είναι το νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας και τον υποδέχτηκε η Καλυψώ. Αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, απέχοντας περίπου 22 ναυτικά μίλια από την Χώρα των Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης. Το λιμάνι της Γαύδου είναι η Καραβέ, ενώ πρωτεύουσα της είναι το Καστρί, όπου και συγκεντρώνεται η βασική τουριστική υποδομή του νησιού. Η Γαύδος διαθέτει συνολικά τέσσερεις γραφικούς οικισμούς – το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά και την Άμπελο. Η ηλεκτροδότηση στα χωριά είναι μόνιμη, αλλά στις παραλίες και τα καταλύματα διακόπτεται μετά τις δώδεκα το βράδυ και σειρά παίρνουν οι γεννήτριες. Μην σας απασχολεί όμως αυτό. Η παντελής έλλειψη της φωτορύπανσης των πόλεων, αφήνει τον βραδινό ουρανό να μας μαγέψει με τους αστερισμούς του και να μας κάνει να χαθούμε με τις ώρες αγναντεύοντας το σκούρο μπλε του.
 Αξιοθέατα  
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και σήμα κατατεθέν του νησιού είναι ο παλιός φάρος, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1880 σε υψόμετρο 368 μέτρων και ήταν ορατός από απόσταση σαράντα μιλίων. Ανασκευασμένος μετά την καταστροφή του από τους Γερμανούς, δεσπόζει στο ίδιο σημείο και αξίζει να τον θαυμάσετε από κοντά, να πιείτε τον καφέ σας στην καφετέρια που βρίσκεται στο εσωτερικό του και να «ταξιδέψετε» σε άλλες εποχές, αγναντεύοντας την Γαυδοπούλα και στο βάθος την Κρήτη. Στα υπόλοιπα αξιοθέατα συγκαταλέγονται το βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή, τα ρωμαϊκά ερείπια στον λόφο του Άη Γιάννη, οι λαξευτοί τάφοι στα Λαυρακά και ο περίφημος «θρόνος» στην Τρυπητή, η νοτιότερη καρέκλα της Ευρώπης, όπως την αποκαλούν. Την τελευταία για να την επισκεφτείτε υπολογίστε ότι θα πρέπει να περπατήσετε περίπου οκτώ χιλιόμετρα - δύο με δυόμισι ώρες.
Παραλίες
Περπατώντας στην παραλία του Άη Γιάννη (την δεύτερη καλύτερη παραλία παγκοσμίως σύμφωνα με το Discovery Channel) είναι σίγουρο ότι θα μείνετε άφωνοι από το μοναδικό δάσος πλάι στην θάλασσα, τις κατάφυτες αμμοθίνες και την χρυσαφένια της άμμο. Αν συνεχίσετε το μονοπάτι θα βρεθείτε στην περιοχή του Λαβρακά, όπου υπάρχει ένας ήρεμος κολπίσκος για να βουτηξετε. Η παραλία στο Σαρακήνικο, τέσσερα χιλιόμετρα από τον Άη Γιάννη (μία ώρα περπάτημα περίπου), προσφέρει πανοραμική θέα στο απέραντο γαλάζιο και τις αγέρωχες κορυφές των Λευκών Ορέων. Η παραλία της Τρυπητής είναι η νοτιότερη της Ευρώπης και σήμα κατατεθέν της είναι οι τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες που σχηματίζονται στην γωνία του νησιού. Εδώ βρίσκεται και η διάσημη καρέκλα που αναφέραμε πιο πάνω, η οποία ενδείκνυται για αγνάντεμα του Λιβυκού πελάγους. Δύο χιλιόμετρα νότια του λιμανιού της Καραβέ, θα βρείτε την παραλία του Κόρφου, η οποία έχει βότσαλα και βασικές παροχές κοντά της, ενώ έξι χιλιόμετρα από την Καραβέ, η παραλία του Πύργου είναι αμμουδερή, κρυμμένη στην καρδιά ενός μεγάλου κόλπου, πλήρως ανοργάνωτη και απομονωμένη. Και εδώ για να έρθετε θα πρέπει είτε να περπατήσετε από την Άμπελο (περίπου δύο ώρες), είτε να οδηγήσετε σε έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο που οδηγεί κοντά στην παραλία και να περπατήσετε από το τέλος του χωματόδρομου.Τέλος, οι πιο τολμηροί εξερευνητές θα βρουν τον προσωπικό τους παράδεισο στον Ποταμό, μια παραλία με κοκκινωπή άμμο και φανταστικά νερά, η πρόσβαση στην οποία είναι εξαιρετικά δύσκολή και προϋποθέτει γνώσεις κατάβασης... γκρεμού. Ο περισσότερος κόσμος απλά την θαυμάζει από πάνω, ενώ οι ριψοκίνδυνοι δοκιμάζουν την κατάβαση...

* Πηγή : in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου