IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ GREEK STATISTICS

Πλεόνασμα ή έλλειμμα; Τα ταμεία έχουν δίκιο ή η Στατιστική Αρχή; Για πολλοστή φορά τα νούμερα αντικρούονται, διογκώνοντας το κάκιστο παρελθόν με τα ελληνικά στατιστικά. Άραγε τώρα θα ενοχληθεί η Ευρώπη;Έχει ανακύψει μείζον ζήτημα και μάλιστα διπλό. Ξεκινάει από μία άκρως απλή ερώτηση.Πώς είναι δυνατόν τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν στις αρχές Μαρτίου πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ και στο τέλος του ίδιου μήνα να έρχεται η Στατιστική Αρχή και να λέει στην Eurostat, όχι λάθος, υπάρχει έλλειμμα της τάξης του 1,3 δις. ευρώ.Και το ζήτημα είναι καταρχάς ποια είναι η αλήθεια κατά δεύτερον αυτή η αφερεγγυότητα δεν δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική αξιοπιστία;Να σημειωθεί μάλιστα πως για να λυθεί το θέμα με τα περιβόητα στατιστικά μας καταργήθηκε η ΕΣΥΕ και ιδρύθηκε νέα αρχή.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", ο υπολογισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 ξεκίνησε το Μάρτιο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο. Προηγήθηκαν έξι συνολικά αναθεωρήσεις προς τα πάνω και έκλεισε τελικά στο 15,4%.Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βρήκαν το έλλειμμα μεγαλύτερο κατά μισή μονάδα από αυτό που υποστήριζε πως θα ήταν η κυβέρνηση, 10% αντί 9,6%, έναντι του μηχανισμού στήριξης, με την ευθύνη για αυτή την υπέρβαση να πέφτει κυρίως στα νοσοκομεία και στα ταμεία.Όμως, σύμφωνα πάντα με την Ελευθεροτυπία, οι οικονομικές διευθύνσεις των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, αμφισβητούν τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.
Αντίθετα, οι λογαριασμοί των Ασφαλιστικών Ταμείων εμφανίζουν το 2010, πλεόνασμα της τάξης των 850 εκατ. ευρώ, ενώ στα δελτία της Τράπεζας της Ελλάδος τα ταμεία εμφανίζονται πλεονασματικά κατά 900 εκατ. ευρώ.Η ΕΛΣΤΑΤ τα θέλει ελλειμματικά κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα, τι έχει γίνει και φυσικά ακολούθως, ποιος φταίει γι αυτό;
Η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων.Μία πρώτη εξήγηση είναι η λάθος συμπλήρωση της νέας φόρμας που χρησιμοποιεί η Στατιστική Αρχή.Φαίνεται, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, πως τα μικρά ταμεία δεν συμπλήρωσαν σωστά τη φόρμα και πρέπει να κάνουν νέο λογαριασμό.Το ίδιο όμως συναντάται και στα νοσοκομεία.
Το υπουργείο Υγείας δίνει ταμειακό πλεόνασμα 190 εκατ. ευρώ με την ΕΛΣΤΑΤ να βρίσκει έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ.Το σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα που έρχεται στη χώρα μας το κλιμάκιο της τρόικας το παζάρι θα είναι σκληρό.

* Πηγή :  news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου