IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

Δύο αρχαιολογικούς θησαυρούς αμύθητης αξίας είχε στην κατοχή του συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού, ο οποίος τους είχε βγάλει στην αγορά έναντι του αστρονομικού ποσού των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ! Οι αγοραστές βρέθηκαν, μόνο που αντί να παραλάβουν τα σπάνια κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πέρασαν χειροπέδες στον ανώτερο αξιωματικό. Ορκίστηκε «να φυλάττει πίστη εις την πατρίδα», αλλά αθέτησε την ιερή υπόσχεσή του και προσπάθησε να πουλήσει παράνομα αρχαιολογικούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας!
Ο απόστρατος συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού επιχείρησε να πουλήσει δύο άριστα διατηρημένες επιτύμβιες πλάκες της Ελληνιστικής περιόδου έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο χθες το πρωί έπεσε στην καλοστημένη παγίδα των αντρών του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και πιάστηκε στα πράσα, στο σημείο όπου φύλαγε τα αρχαία αντικείμενα. Μάλιστα, εκτός από τους αμύθητης αξίας αρχαιολογικούς θησαυρούς, στην κατοχή του πρώην αξιωματικού βρέθηκε και κατασχέθηκε και ένα όπλο με σβησμένους αριθμούς, το οποίο είχε στην κατοχή του όταν συνελήφθη χθες το πρωί στον Κολωνό. Η αντίστροφη μέτρηση της παράνομης δράσης του συνταγματάρχη άρχισε πριν από περίπου ενάμιση μήνα, όταν στα χέρια της αστυνομίας έφτασε η πληροφορία που έκανε λόγο για έναν ανώτερο αξιωματικό του ελληνικού στρατού, που προσπαθούσε να βρει αγοραστή για να πουλήσει έναν σπάνιο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αμέσως άντρες του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής έθεσαν σε στενή αλλά διακριτική παρακολούθηση τον συνταγματάρχη. Για περισσότερες από σαράντα μέρες αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν μετατραπεί σε αόρατη σκιά και ακολουθούσαν τον απόστρατο αξιωματικό σε κάθε του βήμα τσεκάροντας τις συναντήσεις που είχε με υποψήφιους αγορααστές του αρχαιολογικού θησαυρού. Υστερα από μέρες οι αστυνομικοί έμαθαν ακριβώς τι σκόπευε να πουλήσει ο αξιωματικός. Επρόκειτο για δύο άριστα διατηρημένες αρχαιοελληνικές επιτύμβιες πλάκες που χρονολογούνται γύρω στο 200 π.Χ. Το γεγονός σήμανε συναγερμό στις διωκτικές αρχές, καθώς οι συγκεκριμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί θεωρούνται μοναδικοί και είναι ανεκτίμητης αξίας.Ο επόμενος στόχος τους ήταν να μάθουν το ποσό που ζητούσε από τους υποψήφιους αγοραστές του. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι ο συνταγματάρχης πουλούσε τις δύο επιτύμβιες πλάκες έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ! Σύντομα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως ο συνταγματάρχης αργά η γρήγορα θα έβρισκε άνθρωπο για να «σπρώξει» τον θησαυρό.
Η παγίδα και η σύλληψηΑπό νωρίς χθες το πρωί άντρες του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής είχαν εξαπλωθεί διακριτικά σε κάθε γωνιά της ευρύτερης περιοχής του Κολωνού, περιμένοντας τον αξιωματικό. Στις 10.30 το πρωί ο συνταγματάρχης οδηγώντας την πολυτελή Mercedes του έφτασε στην υπόγεια αποθήκη πολυκατοικίας, όπου είχε φυλαγμένο τον αρχαιοελληνικό θησαυρό.
Την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί, που ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς δεν γνώριζαν αν ήταν μόνος του ή αν οπλοφορούσε, είχαν ζώσει το κτίριο και περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να επέμβουν και να τον συλλάβουν. Αυτό συνέβη στις 11.45, όταν ο απόστρατος αξιωματικός βγήκε από την είσοδο της πολυκατοικίας και άρχισε να κατευθύνεται προς το πολυτελές αυτοκίνητό του που ήταν παρκαρισμένο στην πιλοτή.Ενεργώντας αστραπιαία, οι άντρες της Ασφάλειας κύκλωσαν και συνέλαβαν τον συνταγματάρχη που αιφνιδιάστηκε και δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της σωματικής έρευνας βρήκαν στην κατοχή του και ένα όπλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σβησμένους αριθμούς. Στη συνέχεια ο πρώην αξιωματικός τούς οδήγησε στην αποθήκη, όπου είχε φυλαγμένες τις δύο επιτύμβιες πλάκες, ενώ λίγη ώρα αργότερα μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.Σήμερα ο πρώην αξιωματικός θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα για παράνομη κατοχή και εμπορία αρχαιολογικών ειδών. Οι δύο επιτύμβιες πλάκες κατασχέθηκαν, καθώς εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πληροφορία του ιδιωτικού ερευνητήΚαθοριστική ήταν η συμβολή του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη στον εντοπισμό και τη σύλληψη του συνταγματάρχη, καθώς, όπως ο ίδιος δηλώνει στην «Espresso», ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στην αστυνομία την πληροφορία για την παράνομη δράση του συνταγματάρχη. Ο κ. Τσούκαλης ανέφερε χαρακτηριστικά:«Η πληροφορία που είχαμε ήθελε έναν πρώην αξιωματικό να έχει βγει στη γύρα προκειμένου να πουλήσει κάποιες επιτύμβιες πλάκες αντί του ποσού των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ως Ελληνας πολίτης και ως ιδιωτικός ερευνητής ενημέρωσα αμέσως, ως όφειλα, τον διοικητή του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας. Ετσι η αστυνομία ανέλαβε την υπόθεση και με διακριτικές κινήσεις κατάφερε να συλλάβει τον δράστη. Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια στον διοικητή του τμήματος Δήμο Κούζελο και στον υποδιοικητή Χρήστο Μιλιώνη που χειρίστηκαν την υπόθεση με υποδειγματικές κινήσεις. Για μένα η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική μειοδοσία».

* Πηγή : espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου