IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΕΞΩΔΙΚΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΕ SITES KAI BLOGS!

Την ώρα που η Ελλάδα συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις και όλοι οι φίλαθλοι, ανεξαρτήτως οπαδικής προέλευσης, ζητούν άπλετο φως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης προκαλεί τεράστια ερωτηματικά απαιτώντας ουσιαστικά φίμωση!
Το βράδυ της Τρίτης, με εξώδικο που απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης και blogs, απειλεί ότι σε περίπτωση δημοσίευσης, αναδημοσίευσης, αναπαραγωγής, αναμετάδοσης και φιλοξενίας προσβλητικών σχολίων από διαχειριστή, συντάκτη ή φιλοξενούμενο σχολιαστή, θα λάβει δικαστικά μέτρα!
Αποδέκτης του εξωδίκου δεν ήταν μόνο το gazzetta. Όπως πληροφορηθήκαμε, μετά από μία γρήγορη έρευνα, εξώδικο είχαν λάβει σχεδόν σύσσωμα όλα τα αθλητικά και ενημερωτικά sites!

Για ποιο λόγο; Πιθανότατα ο πρόεδρος της SL και της ΠΑΕ Ολυμπιακός να ήθελε να μειώσει τον θόρυβο που προκαλούν οι περιβόητες στιχομυθίες και να αισθάνθηκε θιγμένος από τις δηλώσεις που ενέπλεκαν ξεκάθαρα το όνομά του. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως έχει το δίκιο 100% με το μέρος του, θα το βρει με πρακτικές που παραπέμπουν δεκαετίες πίσω;

Το gazzetta, όπως και τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από την απαραίτητη καταγραφή των όσων δημόσια καταγγέλθηκαν. Και δεν πρόκειται με κανένα εξώδικο να σταματήσει να το πράττει προκειμένου να αποκρύψει κάτι.

Το gazzetta παρέχει ενημέρωση, κρίνει τους πρωταγωνιστές, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Και ο κύριος Μαρινάκης αποτελεί ένα εξέχων πρόσωπο της κεντρικής σκηνής του αθλητισμού.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Σε τι αποσκοπεί αυτή η αμυντική λογοκρισία; Τι εξυπηρετεί το εξώδικο σε μία χρονική στιγμή που όλη η Ελλάδα ζητάει να βγουν τα πάντα στη φόρα; Ποιο άρθρο περί ελευθεροτυπίας επιτάσσει δικαστικά μέτρα σε περίπτωση δημοσίευσης, αναδημοσίευσης, αναπαραγωγής, αναμετάδοσης αν προέρχονται από «τρίτο πρόσωπο» που στην ουσία έχει καταγγείλει/κριτικάρει, με τον δικό του τρόπο, ένα σημαντικό πρόσωπο του δημοσίου βίου;

Στο άρθρο 19 των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρονται ρητά τα ακόλουθα:
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του καθενός να διατηρεί ανενόχλητος τις απόψεις του καθώς επίσης του δικαιώματος να αναζητά και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες με οποιοδήποτε μέσο σε όλο τον κόσμο».

Και τον γύρο του κόσμου δεν τον προκάλεσαν το gazzetta, το sentragoal, το newsit, το protothema και δεκάδες ακόμα αθλητικά και ενημερωτικά portals. Τον επέφεραν, πλήττοντας την ραγισμένη εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, όσοι πρωταγωνίστησαν από τα γεγονότα του Καραϊσκάκη μέχρι τις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Το ειδικό βάρος και η προβολή που παρέχει η προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και της Super League, δεν μπορεί να αποτελεί «άβατο» για κανέναν και να παρέχει ασυλία. Τουναντίον, η παρουσία οποιουδήποτε σε αυτές τις θέσεις είναι εκ προοιμίου δεδομένο πως θα αποτελέσει αντικείμενο αυστηρής κριτικής αλλά, πολλές φορές και συχνότερα, ευμενών σχολίων που σε καθημερινή βάση εμφανίζονται στη δική μας ιστοσελίδα είτε ως ρεπορτάζ, είτε ως αρθρογραφία, είτε ως σχολιασμός.

Ο κύριος Μαρινάκης και ο κάθε πρόεδρος ΠΑΕ κρίνονται για τις πράξεις τους πρώτα απ’ όλα από το αλάνθαστο κριτήριο του κοινού και μετέπειτα από τα Μέσα Ενημέρωσης που έχουν την υποχρέωση να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να αιωρούνται απειλητικά εξώδικα, και να παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση στους αναγνώστες.

Ο κόσμος έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί την αλήθεια όσο σκληρή κι αν είναι αυτή, όποιον κι αν αφορά, δίχως να ξεχωρίζει χρώματα και ιδιότητες.

Κατόπιν τούτου, το gazzetta – όπως πιστεύουμε και κάθε Μέσο Ενημέρωσης που σέβεται το λειτούργημα το οποίο πρέπει να ασκεί - κρίνει ως απαράδεκτο το εξώδικο και το αφήνει στην κρίση του κόσμου σχετικά με τις αντιλήψεις και τους στόχους που εξυπηρετεί.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της εξώδικης δήλωσης του κυρίου Μαρινάκη, που είναι προφανές πως εκφράζει προσωπικά τον ίδιο, και σε καμία περίπτωση τον Ολυμπιακό ως ομάδα ή εταιρία.

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ευάγγελου Μ. Μαρινάκη
Προέδρου της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αθήνα, την 9 Μαρτίου 2011, ώρα 21:00 μ.μ.

Διά της παρούσης ηλεκτρονικής εξωδίκου δηλώσεως σας αναφέρουμε ότι το δικηγορικό γραφείο ΣΟΦΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ εκπροσωπεί δικαστικώς και εξωδίκως τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη, Πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, και έχει αναλάβει την προάσπιση των εννόμων συμφερόντων του και τη λήψη παντός αναγκαίου μέτρου κατά παντός υπευθύνου διαχειριστή ηλεκτρονικού ημερολογίου, ιστοσελίδας ή ιστολογίου και συντακτών αυτών, και σχετικώς Σας γνωστοποιούμε ότι η δημοσίευση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, αναμετάδοση και φιλοξενία προσβλητικών χαρακτηρισμών και σχολίων σε βάρος του προσώπου του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, τελούμενη είτε από διαχειριστή και συντάκτη είτε από φιλοξενούμενο σχολιαστή θα συνεπάγεται τη λήψη των αναγκαίων δικαστικών μέτρων. Η μη συμμόρφωση στην, διά της παρούσης ηλεκτρονικής εξωδίκου δηλώσεως, πρόσκλησή μας, συνιστά απόπειρα εξαναγκασμού σε ανοχή της προσβολής, η οποία τιμωρείται κατά τις οικείες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, και για την οποία επιφυλασσόμεθα παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος του εντολέως μας.

ΟΙ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

ΣΟΦΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Θεμιστοκλής Ι. Σοφός
Διδάκτωρ Νομικής - Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω



GAZZETA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου