IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ

Στην Αγγλία άρχισε η γκρίνια για το κόστος της εμπλοκής της χώρας στις  αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.Σύμφωνα με τους αμυντικούς αναλυτές, το βρετανικό πολεμικό ναυτικό ξόδεψε ήδη 12 πυραύλους Tomahawk, άρα το 20% των συνολικά 64 που διαθέτει.
Η κατάσταση όπως εξελίσσεται, θα κοστίσει ακριβά στη Βρετανία. Πέραν αυτού, και προκειμένου να μην μείνει   χωρίς πυρομαχικά το μοναδικό στη περιοχή υποβρύχιο (Triumph), θα πρέπει να σταλεί κι άλλο  ένα τύπου Trafalgar, κάτι που θα κοστίσει πολλά χρήματα..

Όπως λένε οι ειδικοί: «με αυτούς τους ρυθμούς θα καταναλώνουμε το 5-10% του στοκ πυραύλων σε καθημερινή βάση, και σύντομα θα εξαντληθούν οι πύραυλοι μας . Τι θα γίνει αν η αποστολή διαρκέσει και πέραν της δεύτερης εβδομάδας;». Παράλληλα, αρκετοί από τους διαθέσιμους πυραύλους Tomahawk είναι εκτός ενεργείας για λόγους συντήρησης και ελέγχου των ηλεκτρονικών τους συστημάτων.
Από τη πλευρά του, το πολεμικό ναυτικό δεν ανησυχεί, και όπως είπε ανώτερος αξιωματικός του, θα μπορούσαν «να δανειστούν πυραύλους από τους Αμερικανούς», αν χρειάζονταν κάτι τέτοιο. Εξάλλου, «όσο καταστρέφουμε στόχους, τόσο λιγότεροι πύραυλοι θα χρειάζονται», είπε.
Πάντως, η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη κοστίζει εκατομμύρια λίρες καθημερινά στους Βρετανούς φορολογούμενους. Μέχρι σήμερα, ο λογαριασμός έφτασε στις £28.5 εκατομμύρια.
Το συνολικό κόστος σε καθημερινή βάση για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν τα 4 βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado GR4,  τα 3 Eurofighter Typhoons, συν τα συνοδευτικά αεροπλάνα, είναι £3,216,000. Μόνο το Tornado κοστίζει £33,000 την ώρα, και το Typhoon £80,000.
Οι πύραυλοι Storm Shadow και   Tomahawk κοστίζουν £1.1 εκατομμύριο και £800,000 αντίστοιχα, ο καθένας.
Το ερώτημα που θέτουν πολλοί, είναι «ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά;». Ήδη, η Βρετανία πληρώνει σχεδόν £5 δισεκατομμύρια το χρόνο, για τους 10.000 στρατιώτες που έχει στο Αφγανιστάν.
 Και στις ΗΠΑ
 Εξάλλου, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρέπει να μειωθεί το κράτος, και πως δεν υπάρχουν λεφτά για οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές και προγράμματα, αποκαλύπτεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος της συμμετοχής της στην επιβολή  της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, θα αγγίξει το $1 δισεκατομμύριο.
Οι συμμαχικές δυνάμεις ήδη ξόδεψαν περί τα $112 εκατομμύρια στις πρώτες μόνο ώρες της επίθεσης, με βάση πάντα το κόστος του κάθε πυραύλου.
Οι συνεχιζόμενες από αέρος περιπολίες αναμένεται να κοστίσουν περίπου $100 εκατομμύρια τη κάθε εβδομάδα. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Υπολογισμών. Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο, ποιο ακριβώς είναι το μερίδιο των ΗΠΑ σε όλα αυτά τα έξοδα.
Αν και η Αμερική έχει εκτελέσει τις περισσότερες από τις μισές αποστολές βομβαρδισμού, και έχει εκτοξεύσει τους περισσότερους πυραύλους Tomahawk, οι σύμμαχοι αρχίζουν να αναλαμβάνουν και αυτοί ένα σημαντικό μερίδιο των δαπανών.
Το κόστος της εκστρατείας είναι αρκετά μεγάλο, και μάλιστα σε μια περίοδο που το αμερικανικό κογκρέσο προσπαθεί απεγνωσμένα να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που φτάνει τα $1.48 τρισεκατομμύρια. Παράλληλα,  το πεντάγωνο έχει ανακοινώσει περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους $78 δισ. για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Reuters -The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου