IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΖΗΤΗΣΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τη λειτουργία τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επισκεπτόμενος την πόλη. Τι απάντησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Νταβούτογλου: "Ερωτευμένος με τη Θεσσαλονίκη". Δέσμευση για αδελφοποίηση με τη Σμύρνη
Θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.
Ο κ.Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί.Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε "ερωτευμένος" με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε ότι ιστορικά αποτελούσε, χάρη στο λιμάνι της, "σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο" και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει "παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού".Πρόσθεσε ότι "η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα", συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται. Επεσήμανε ότι "τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα" και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.
"Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά",  δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Γιάννης Μπουτάρης.
Στο σπίτι του Ατατούρκ...
Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτοβλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ.
Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.
"Ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας που επισκέπτομαι την Ελλάδα είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Ατατούρκ, που είναι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το μέρος που έχει το άρωμα και την ψυχή της βαθιάς οικογενειακής, σπιτικής κουλτούρας, μας δίνει έμπνευση και στο προξενείο μας. Αυτό το μέρος που έχει το αποτύπωμα ενός μεγάλου Τούρκου ηγέτη δίνει μεγάλη θέληση και δύναμη σε μένα και στη συνοδεία μου", έγραψε στο βιβλίο, ο κ. Νταβούτογλου.
Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ «Πρίγκηπος» και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, που είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο ομάδα κυπρίων φοιτητών της ΠΕΟΦ διαδήλωσε ειρηνικά με πανό, στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα για το κυπριακό.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα γευμάτισε σε εστιατόριο της πόλης, ενώ αναχωρώντας σταμάτησε για λίγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και συνέχισε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

* Πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου