IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ !

Tην ώρα που Oλυµπιακός και Παναθηναϊκός... παίζουν επικοινωνιακά δίνοντας στη δηµοσιότητα βίντεο από το µεταξύ τους ντέρµπι και συναγωνίζονται µεταξύ τους για το ποιος έχει το µεγαλύτερο δίκιο ή άδικο για να καταγγείλει το ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός συνόρων, ο Ανδρέας Δημάτος στο «Goal» αποκαλύπτει ότι ο «απαγορευµένος» φάκελος της UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποκτά όλο και περισσότερα κεφάλαια!
Kαι όσο βεβαίως δεν υπήρχε ούτε µία πιθανότητα να έρθει στην Eλλάδα ο Mισέλ Πλατινί εξαιτίας των συµβάντων στο ντέρµπι της ντροπής στο Kαραϊσκάκη, άλλο τόσο είναι βέβαιο ότι ολοένα και περισσότερο µεγαλώνει ο προβληµατισµός των αξιωµατούχων της UEFA για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
H αλήθεια είναι ότι δεν είναι ένα και δύο τα προβλήµατα που µας βάζουν στο... κόκκινο, αλλά σε κάθε τοµέα επικινδυνότητας του σύγχρονου ποδοσφαίρου η χώρα µας όχι µόνο έχει ξεχωριστή αναφορά και το σχετικό... φάκελο, αλλά βρίσκει πάντα τον τρόπο να πρωτοπορεί και να... καινοτοµεί.

Eνα σχετικό παράδειγµα: Πρόβληµα µε κακές διαιτησίες αντιµετωπίζουν πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα και δεν αποτελεί ελληνικό φαινόµενο. Eλληνικό φαινόµενο όµως είναι ότι οι δύο κυριότεροι εκπρόσωποι από τη χώρα µας στη λίστα µε τους διεθνείς διαιτητές (Δαλούκας και Kάκος) έχουν αντιµετωπίσει τόσο µεγάλο χρονικό διάστηµα τιµωρίας από την εγχώρια επιτροπή.

H περίπτωση Δαλούκα είναι µάλιστα ξεχωριστή, αφού το όνοµά του παίζει ακόµα και σε... κασέτες και στην ουσία είναι οff από τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήµατος!

Ποιοι είναι οι τοµείς για τους οποίους το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αντιµετωπίσει λίαν συντόµως πολύ σηµαντικά προβλήµατα και δεν θα αποφύγει το «µικροσκόπιο» της UEFA από τη στιγµή που οι αξιωµατούχοι της αντιλαµβάνονται πλέον ότι δεν λειτουργούν οι µηχανισµοί αυτοκάθαρσης και αντίθετα θα απαιτηθεί επέµβαση; Aναφέρουµε ενδεικτικά...

1. Yποπτα παιχνίδια - διαφθορά

Oύτε εδώ µιλάµε για ελληνικό φαινόµενο, αλλά είναι γεγονός ότι το έχουµε παρακάνει. Tα µατς των µικρότερων κατηγοριών βρίσκονται συνεχώς υπό επιτήρηση από τον αρµόδιο τοµέα της UEFA, ενώ στις λίστες µε τα ύποπτα µατς βρίσκονται σε στάνταρ βάση µατς και της Super League! H περίφηµη κασέτα Δαλούκα, αν στοιχειοθετηθούν όσα κυκλοφορούν εδώ και πολλούς µήνες γι' αυτή την υπόθεση, µπορεί να αποτελέσει το φιτίλι για την έκρηξη. Oύτε είναι τυχαία η πρόσφατη κατάθεση τεσσάρων αξιωµατούχων της UEFA στην ελληνική Δικαιοσύνη υπό... αστυνοµική προστασία σε αίθουσα του αεροδροµίου!

2. Licensing και financial fair play

Aκόµα και σηµαντικές οµάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως η AEK και ο ΠAOK, ξεπέρασαν µε... αλχηµείες τα προηγούµενα χρόνια τις προϋποθέσεις αδειοδότησης (τις διατάξεις του licensing, δεν µιλάµε για τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις του financial fair play) της UEFA για τις διεθνείς διοργανώσεις. H µεν AEK µε την περίφηµη δικαστική απαίτηση αποζηµίωσης από τον Mάκη Ψωµιάδη και ο ΠAOK µε αναγγελία αύξησης του µετοχικού του κεφαλαίου που στην ουσία δεν καλύφτηκε. Kανείς δεν µπορεί να είναι σίγουρος αν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις αυτό το καλοκαίρι για την άδεια συµµετοχής των οµάδων µας στην Eυρώπη.

3. Bία - ρατσισµός

O ντόρος µε όσα συνέβησαν στο πρόσφατο -υποτίθεται- κορυφαίο ντέρµπι του ελληνικού ποδοσφαίρου ανοίγει ένα σηµαντικό κεφάλαιο διερεύνησης για την UEFA. Tα κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής συνοµοσπονδίας παρακολούθησαν έκπληκτα το καλοκαίρι στο Mονακό τα γεγονότα µε την αναζήτηση γηπέδου της AEK για το µατς µε την Nταντί Γιουνάιτεντ και την περίφηµη ιστορία µε τους οπαδούς του Πανιώνιου που κατέστρεψαν το γήπεδο της οµάδας τους για να µην παίξει εκεί µία άλλη ελληνική οµάδα ευρωπαϊκό µατς. Tο συνεχιζόµενο «ξεκατίνιασµα» µετά τα θλιβερά γεγονότα στο Kαραϊσκάκη πείθει την UEFA ότι το πράγµα αντί να βελτιώνεται... χειροτερεύει, την ίδια ώρα που µαζί µε την Tουρκία είµαστε πρωταθλητές στα πρόστιµα και στις τιµωρίες.

4. Πρόσωπα... υπεράνω υποψίας

O Πίτερ Λιµάχερ συνήθιζε να λέει στα γραφεία της UEFA για συγκεκριµένους και γνωστούς τοις πάσι Ελληνες ποδοσφαιρικούς παράγοντες ότι είναι ντροπή να ζουν και να βασιλεύουν, αλλά και να είναι απόλυτα επιτυχηµένοι, στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, κάποιους από αυτούς η uefa είναι πιθανό να τους βρει και πάλι µπροστά της. Συνολικά πάντως η άποψη της UEFA δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για τους Eλληνες παράγοντες, παρά το δεδοµένο των πολύ καλών διαπροσωπικών σχέσεων του Mισέλ Πλατινί µε τον πρόεδρο της EΠO, Σοφοκλή Πιλάβιο. Aκόµα χειρότερη είναι η άποψη των αξιωµατούχων της UEFA για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισµού και υπάρχουν πολλές... ανέκδοτες ιστορίες από τραυµατικές συναντήσεις και εµπειρίες µε Eλληνες υπουργούς! Αµφισβητείται ακόµα το κατά πόσο υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για συνδροµή στην επίλυση των προβληµάτων του ποδοσφαίρου µας.

5. Διαιτησία - τιµωρίες

Tο αναλύσαµε πιο πάνω. Mε τον Kύρο Bασάρα, πάντως, να χαίρει άκρας εκτίµησης στην επιτροπή διαιτησίας της UEFA (µε πολύ καλές σχέσεις µε τον Πιερλουίτζι Kολίνα), δεν είναι δυνατόν να µην εκφράζεται βαθύτατη απορία µέχρι και απόγνωση στους κύκλους της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνοµοσπονδίας που ο Δηµήτρης Kαλόπουλος ήταν ο τελευταίος Eλληνας διεθνής διαιτητής χωρίς εγχώρια τιµωρία µέχρι που αποκλείστηκε και αυτός από την KEΔ έως το τέλος της περιόδου, την ίδια ώρα που τα βιντεάκια µε τη διαιτησία του στο ντέρµπι Oλυµπιακού - Παναθηναϊκού έχουν γίνει σε όλους προσιτά µέσω You Tube και ασχέτως του φακέλου που απέστειλαν οι «πράσινοι» στη Nιόν.

sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου