IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε ναρκοπέδιο δείχνει να βαδίζει η κυβέρνηση, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για λύση στο ελληνικό χρέος και οριστική αποφυγή της χρεοκοπίας.

Η κοινωνική συνοχή και κοινωνική ηρεμία μοιάζει να κρέμονται από μια κλωστή, καθώς το «Κίνημα της Ανυπακοής» λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως και οι αντιδράσεις ομάδων κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θίγονται από τα μέτρα, ενώ παραμένει η «καυτή πατάτα» του μεταναστευτικού.


Η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να επιβάλει την ευνομία και την ευταξία, αρχής γενομένης με την ανέλεγκτη έλευση των λαθρομεταναστών από την Κρήτη στη Νομική, αλλά και με τη μη εφαρμογή των νόμων, με τα συνδικάτα του Μετρό να μην εκτελούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και αυτό να μην ενοχλεί ούτε την πολιτική ούτε την δικαστική εξουσία της χώρας. Η κυβέρνηση μοιάζει να πλήττεται στο στοιχείο εκείνο της διακυβέρνησης που σε περιόδους κρίσης είναι κομβικό, δηλαδή την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα.

Το γεγονός απασχολεί μέρες τώρα το Μέγαρο Μαξίμου καθώς στο εσωτερικό της σχετικής ομάδας έχουν δημιουργηθεί δυο τάσεις, η «σκληρή» τάση και η «διαλλακτική». Δεν είναι τυχαίο ότι δημοσίως ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης άφησε αιχμές για τη στάση της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη του κ. Παπουτσή γιατί επέτρεψαν στους λαθρομετανάστες από την Κρήτη να έρθουν στην Αθήνα και να μπουν στη Νομική. Ανεξαρτήτως του τι υποστηρίζεται δημοσίως τόσο ο κ. Ραγκούσης όσο και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ήθελαν την είσοδο της αστυνομίας στη Νομική με τον κ. Παπουτσή και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη να μη θέλουν με τίποτα να μπει η ΕΛ.ΑΣ στο κτίριο.

Οι δυο γραμμές εμφανίζονται και στο θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στους απεργούς των συγκοινωνιών, με την Γ.Γ. πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη υπέρ της σκληρής στάσης και τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα να κρατά ήπια γραμμή εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά έως τις 15 και 16 Φεβρουαρίου οπότε και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή. Παρ΄ όλα αυτά με εντολή του υπουργείου δεν θα πληρώνονται πλέον οι εργαζόμενοι στο μέσο που απεργεί, καθώς σε κάθε μέσο μεταφοράς υπάρχουν τρία και τέσσερα σωματεία, με το ένα να κηρύσσει την απεργία και τους εργαζόμενους στα άλλα να πληρώνονται παρ’ ότι το μέσο δεν κυκλοφορούσε!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις στις συνελεύσεις, καθώς στο τέλος αυτών υπάρχουν φορές που μένουν ακόμα και 100 εργαζόμενοι, παρά την καθολική επιτυχία της στάσης εργασίας που γίνεται σε όλη την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επιβατών και το πλήγμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Το «Κίνημα της Ανυπακοής» αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς και η αντιμετώπισή του ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε «μπάχαλο». Η αλήθεια είναι ότι στρατηγική αντιμετώπισής του δεν έχει ακόμα εκπονηθεί, ούτε έχει απασχολήσει κάποια ειδική συνεδρίαση της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου.

Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο είναι η κυβέρνηση και για την επόμενη ημέρα της κατάληψης της Νομικής από τους λαθρομετανάστες, ενώ κομβικό σημείο για την όλη υπόθεση εκτιμάται ότι θα είναι η αυριανή συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στους μετανάστες από τα Προπύλαια στη Βουλή

Πηγή: REAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου