IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΥΩΝ


Αλαλούμ επικράτησε χθες για τους ημιυπαίθριους, λόγω διαφορετικών θέσεων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών όσον αφορά την αναδρομική καταβολή δημοτικών τελών.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες που ρύθμισαν τους ημιυπαίθριους θα έπρεπε να πληρώσουν επιπλέον χρηματικό ποσό, καθώς οι χώροι αυτοί προσμετρώνται πλέον στον υπολογισμό των δημοτικών τελών.
Μετά το «χάος» που προκλήθηκε, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους χώρους.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο (για την οποία είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος), τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τα δυνητικά ανταποδοτικά τέλη θα εξακολουθούσαν να επιβάλλονται και μετά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, με συνυπολογισμό μάλιστα της επιφάνειας των χώρων που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες - σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Με την εγκύκλιο ενθαρρύνονταν οι δήμοι να απευθυνθούν στις πολεοδομίες, που πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, και να κάνουν αντιπαραβολή με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί, για να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν με πρόστιμα όσους έχουν αποκρύψει τετραγωνικά από το ακίνητό τους.
«Ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου» διευκρίνιζαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφήνοντας όμως έτσι τους ιδιοκτήτες να τα βγάλουν μόνοι τους πέρα με τους δημάρχους, που αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
Από την εγκύκλιο Ντόλιου ενοχλήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για τις ενέργειες του υφυπουργού. Μετά την απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι «καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο-δόλωμα για τους ημιυπαίθριους.
Αναγκάστηκαν να το κάνουν». Και κατέληξε: «Προφανώς, κατάλαβαν την πολιτική απάτη που διέπραξαν. Περιμένουμε να δούμε αν περισσεύει πλέον η πολιτική ευθιξία».
πηγή: espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου