IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μεταξύ αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και υπερασπιστών του καθεστώτος,  με συνέπεια τέσσερις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους αυξάνοντας σε τουλάχιστον επτά τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Πολλοί οι τραυματίες. Για πρώτη φορά σήμερα, ο στρατός επενέβη στην πλατεία Ταχρίρ, για να χωρίσει αντιμαχόμενους διαδηλωτές. Μεγάλος αριθμός στρατιωτών αναπτύχθηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές, δημιουργώντας μια «νεκρή ζώνη» πλάτους περίπου 80 μέτρων, πέριξ της πλατείας.
Οι επτά νεκροί του τελευταίου 24ωρου,  προστίθενται στους τουλάχιστον 300 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του κινήματος κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο απολογισμό του ΟΗΕ.«Είχαμε τέσσερις νεκρούς εδώ, ο ένας από τους οποίους δέχθηκε σφαίρα στο μέτωπο», δήλωσε ο γιατρός Μοχάμεντ Ισμαΐλ, από ένα νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί σε μία πλατεία δίπλα στην Πλατεία Ταχρίρ. «Τα περισσότερα από τα θύματα επλήγησαν από πέτρες ή από ρόπαλα και σιδηρολοστούς. Σήμερα τα ξημερώματα υπήρξαν πυροβολισμοί, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Υγείας, Αχμέντ Σάμιχ Φαρίντ στην κρατική τηλεόραση, ενώ ο γιατρός  Αμρ Μπαχάα , δήλωσε ότι οι περισσότεροι έφεραν τραύματα από σφαίρες. «Ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 836 και 86 νοσηλεύονται», πρόσθεσε ο υπουργός.  Στην Πλατεία Ταχρίρ (πλατεία της Απελευθέρωσης) σποραδικά πυρά ακούγονταν από τις 4 το πρωί ως και τις 5.30.  Τα πυρά προέρχονταν από το σημείο όπου έχουν λάβει θέση οι οπαδοί του Μουμπάρακ. Η Eνωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ που ήταν στην πλατεία δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.
Ουδέτερη ζώνη από το στρατό
Δυνάμεις του πεζικού ανέπτυξε ο στρατός της Αιγύπτου δημιουργώντας με τον τρόπον αυτόν μια ουδέτερη ζώνη προς αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων του προέδρου Μουμπάρακ. Σύμφωνα με το Reuters, τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα βρίσκονται τώρα σε απόσταση 80 μέτρων το ένα από το άλλο. Είναι η πρώτη αποφασιστική ενέργεια από την πλευρά του στρατού για να σταματήσει η βία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ουδέτερη ζώνη είναι εντελώς καλυμμένη με πέτρες μεγέθους γροθιάς, τις οποίες πετούν οι μεν στους δε. Εξάλλου, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αραμπίγια, ένας ισραηλινός μηχανικός συνελήφθη στην πόλη Σουέζ. Την Τετάρτη τρεις ισραηλινοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στο Κάιρο και είναι πιθανό να απελαθούν.
Αδελφοί Μουσουλμάνοι
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργανωμένη δύναμη της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε την Πέμπτη,  ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπαράκ κι η κυβέρνησή του πρέπει να αποχωρήσουν για να αποφευχθεί η καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, εάν παραμείνει στην εξουσία. «Ζητούμε την εκδίωξη αυτού του καθεστώτος και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με όλες τις παρατάξεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Ο Ισαμ ελ-Ερίαν, ηγετικό στέλεχος του κινήματος, δήλωσε στο Reuters ότι η αδελφότητα ζητεί την εκδίωξη του καθεστώτος, όχι του κράτους. Ο ελ Ερίαν διέφυγε από τη φυλακή την περασμένη εβδομάδα , όταν οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν από τους δρόμους και κατέρρευσε το σύστημα επιβολής του νόμου και της τάξης. «Η νομιμοποίηση του καθεστώτος τελείωσε, μαζί με του προέδρου, του αντιπροέδρου, των υπουργών, του κόμματός του, του κοινοβουλίου. Το είπαμε σαφώς. Αρνούμαστε να διαπραγματευθούμε με αυτό (το καθεστώς) , διότι έχει χάσει τη νομιμοποίησή του», είπε.


* Πηγή : ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου