IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΛΙΚΑ ΦΡΑΧΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ.....

Θέουτα και Μελίγια


Η Θέουτα και η Μελίγια είναι δύο πόλεις στη βόρεια ακτή της Αφρικής, απέναντι από το Γιβραλτάρ, οι οποίες αποτελούν έδαφος της Ισπανίας και είναι τα σημεία από όπου η πρόσβαση από την Αφρική στην Ευρώπη είναι ευκολότερη. Στα τέλη του 20ου αιώνα, η Ισπανία αποφάσισε να χτίσει τείχη σε αυτές τις δύο πόλεις θέλοντας έτσι να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση από την Αφρική. Έτσι, τη δεκαετία του 90 δημιουργήθηκε στη Θέουτα ένας φράχτης από συρματόπλεγμα μήκους 8,2 χιλιομέτρων και ένας ακόμα μήκους 12 χιλιομέτρων στη Μελίγια. Το ύψος κάθε τείχους αυξήθηκε σταδιακά στα 6 μέτρα ενώ ενισχύθηκαν και με υπέρυθρες κάμερες, αισθητήρες κίνησης και ήχου, δακρυγόνα καθώς και πύργους ελέγχου. Αν και οι 
ισπανικές αρχές κατάφεραν να ελέγξουν εν μέρει τη μετανάστευση, οι κάτοικοι των δύο αυτών πόλεων είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια οχυρωμένη πόλη.
Κύπρος
Η «πράσινη γραμμή» της Κύπρου, το διαχωριστικό ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, δημιουργήθηκε το 1964. Μέσα σε μία δεκαετία είχε γίνει αδιάβατη, με αγκαθωτό συρματόπλεγμα μήκους 180 χιλιομέτρων να εκτείνεται από τα Κόκκινα στο βορειοδυτικό κομμάτι έως την Αμμόχωστο στα νοτιοανατολικά του νησιού. Το πλάτος της «πράσινης γραμμής» ποικίλλει, από 3 μέτρα στο κέντρο της Λευκωσίας μέχρι 7.5 χιλιόμετρα στην κωμόπολη Αθηένου. Ωστόσο, το 2003 τα σύνορα της Κύπρου ανοίγουν και οι άνθρωποι μπορούν να περνούν από το ένα μέρος στο άλλο.
Βόρεια Ιρλανδία
Οι «γραμμές ειρήνης» της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως ονομάζονται, πρωτοεμφανίστηκαν 40 χρόνια πριν στο Μπέλφαστ. Πρόκειται για μία σειρά από τείχη που διαχωρίζουν τις καθολικές από τις προτεσταντικές κοινότητες και εκτείνονται από μερικές εκατοντάδες μέτρα έως και πέντε χιλιόμετρα. Το πρώτο από αυτά ανεγέρθηκε το 1969, μετά από αναταραχές που σημειώθηκαν στο δυτικό κομμάτι της πρωτεύουσας της Βόρειας Ιρλανδίας. Το τελευταίο τείχος χτίστηκε μόλις πέρυσι, στον χώρο ενός δημοτικού σχολείου στο βόρειο Μπέλφαστ.
ΗΠΑ – Μεξικό
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατασκευάσει ένα μεταλλικό τείχος κατά μήκος του ενός τρίτου των συνόρων της με το Μεξικό, κατασκευή που έχει κοστίσει μέχρι σήμερα 2,5 δις δολάρια. Στόχος του εγχειρήματος είναι – σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ – να αποτραπεί η άφιξη παράνομων μεταναστών από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική στις ΗΠΑ.Οι πρώτοι φράχτες κατασκευάστηκαν το 1991, αλλά το 1994 η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τη δραστικότητα του μέτρου, και να κατασκευάσει ένα κανονικό τείχος, ύψους 4-5 μέτρων, το οποίο είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας, κάμερες, ραντάρ και πύργους ελέγχου. Μέχρι σήμερα, πάνω από 5.600 παράνομοι μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα. Οι περισσότεροι πέθαναν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ερήμου.


*Πηγή: bbc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου