IMATHIAPOST LIVE ON AIR
Broadcasting live with Ustream

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΕΚ!!!!


"Η ΠΑΕ ΑΕΚ, τηρώντας τη δέσμευση της διοίκησης και των ενεργών μετόχων της, δημοσιοποιεί την Έκθεση Διαχειριστικού Ελέγχου που διενήργησε η εταιρία ορκωτών λογιστών BDO για τις περιόδους 2004-05 έως Ιούνιο 2009.Η εν λόγω Έκθεση παρατίθεται μέσω της ιστοσελίδας της ΠΑΕ ΑΕΚ αυτούσια και είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους.Με αυτή την πράξη αποδεικνύουμε ότι οι εξαγγελίες μας περί απόλυτης διαφάνειας και ειλικρίνειας προς τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας μας τηρούνται στο ακέραιο. Η εν λόγω Έκθεση αποτυπώνει με πληρότητα και στο βαθμό του δυνατού τα οικονομικά και διαχειριστικά πεπραγμένα της σχετικής χρονικής περιόδου".

Τα ελλειπή στοιχεία
Μετά από μία πρώτη ανάγνωση και χωρίς να είμαστε λογιστές ή οικονομικοί αναλυτές, το μόνο σίγουρο από το πόρισμα της BDO είναι πως γεννά αρκετά ερωτήματα χωρίς φυσικά να είναι υπεύθυνη η εταιρία που διεξήγαγε τον έλεγχο, αφού και σε αυτήν δεν δόθηκαν όλα τα στοιχεία όπως η ίδια αναφέρει.Αρχικά θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο εξωτερικός συνεργάτης της ΠΑΕ δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένες περιόδους με αποτέλεσμα η BDO να τονίζει πως ο έλεγχος έχει ελλείψεις. Αυτό είναι και το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό και σίγουρα η ΑΕΚ θα πρέπει να διαλευκάνει το σημείο αυτό. Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει η έκθεση της BDO στην δεύτερη κιόλας σελίδα του πορίσματος για το θέμα:"Για τις χρήσεις λήξης 30.06.2005 και 30.06.2006 δεν µας παραδόθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτικών καθολικών των λογαριασµών και ο έλεγχός µας περιορίσθηκε στα υπόλοιπα των ισοζυγίων µε συνέπεια να µην έχουν διενεργηθεί όλες οι απαιτούµενες ελεγκτικές διαδικασίες και δεν έχουν συγκεντρωθεί επαρκή ελεγκτικά τεκµήρια για το σύνολο των λογαριασµών. Επίσης δεν µας παραδόθηκε το βιβλίο απογραφών και ισολογισµών για τις ανωτέρω χρήσεις. Η ∆ιοίκηση της ΑΕΚ ΠΑΕ µας διαβεβαίωσε ότι τα λογιστικά στοιχεία (έντυπα και ηλεκτρονικά αρχεία) για τις ανωτέρω χρήσεις δεν έχουν επιστραφεί στην εταιρεία από τον υπεύθυνο για την τήρησή τους εξωτερικό συνεργάτη".
 Ο... παικταράς Μογιάνο
Μέσα στις 110 σελίδες υπάρχουν πολλά σημεία που προκαλούν έκπληξη. Ένα από αυτά είναι η μεταγραφή του Φαμπιάν Γκουστάβο Μογιάνο στην ΑΕΚ τον Αύγουστο του 2008!  Φυσικά κανείς δεν θυμάται το "ταλέντο" που ανακάλυψε τότε η Ένωση αλλά για τον παίκτη έχουν καταβληθεί 650.000 ευρώ!Συγκεκριμένα στις 30 Αυγούστου η ΑΕΚ εκπροσωπούμενη από τον Νικολαΐδη συμφώνησε με την Λανούς για την απόκτηση του Μογιάνο αλλά πήρε τον Πελετιέρι! Αναλυτικά τι αναφέρει ο έλεγχος της BDO:"Στις 30/8/2008 µεταξύ της ΑΕΚ ΠΑΕ εκπροσωπούµενη από τον κ. Θ. Νικολαϊδη και της ποδοσφαιρικής οµάδας της Αργεντινής CLUB ATHLETICO LANUS συµφωνήθηκε η µεταβίβαση στην ΑΕΚ ΠΑΕ του δικαιώµατος αγοράς του ποδοσφαιριστή Fabian Gustavo Moyano έναντι τιµήµατος € 650.000 χωρίς να αναφέρονται στο συµφωνητικό χρονικοί περιορισµοί. Σύµφωνα µε το συµφωνητικό στην περίπτωση που η ΑΕΚ ΠΑΕ εξασκούσε το δικαίωµα αγοράς του ποδοσφαιριστή, υποχρεούταν να καταβάλει ως πρόσθετη αµοιβή το ποσό των € 3.500.000. Το ποσό των € 650.000 καταβλήθηκε από την ΑΕΚ ΠΑΕ µέσω τραπεζικού εµβάσµατος στην CLUB ATHLETICO LANUS SABADELL ES αλλά το αντίγραφο του τραπεζικού εµβάσµατος φέρει ως αιτιολογία «αµοιβή µεταγραφής για τον ποδοσφαιριστή Pelletieri. Το δικαίωµα εξάσκησης της αγοράς του ποδοσφαιριστή Fabian Gustavo Moyano µέχρι και την ηµεροµηνία του ελέγχου µας δεν έχει εξασκηθεί".Ακόμα όμως και αν η ΑΕΚ άλλαξε γνώμη στην πορεία και πήρε τον Πελετιέρι αντί του Μογιάνο τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος είπε το "ναι" ώστε να έρθει το "χταπόδι" στην Ελλάδα με 650.000 + 397.208,12 το συμβόλαιο + 80.000 ευρώ στον διαμεσολαβητή. Κι όλα αυτά ως δανεικός!
 399.155,67 κόστισε στην ΑΕΚ ο Θανόπουλος
 Ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Νίκος Θανόπουλος κόστισε στην ΑΕΚ περίπου 400.00 ευρώ. Συγκεκριμένα είχε συμφωνηθεί να λαμβάνει 6.460 μηνιαίως το 2008, 8.700 ευρώ μηνιαίως το 2009 και 10.500 ευρώ μηνιαίως το 2010 +επίδομα παραγωγικότητας.Επίσης σε περίπτωση που η ΑΕΚ έληγε τη συνεργασία της με τον Θανόπουλο θα έπρεπε να καταβάλει εκτός της νόμιμης αποζημίωσης ακόμα 100.000 ευρώ! Στον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ δόθηκαν και μπόνους αλλά δεν δόθηκε στην BDO το πρακτικό του ΔΣ το οποίο έπρεπε να εγκρίνει την καταβολή του.Αναλυτικά: Ο Θανόπουλος πήρε το 2008 139.223,82 ευρώ και το 2009 259.931,85 ευρώ. Σύνολο: 399.155,67.

Οι 300.000 ευρώ αύξηση στις αποδοχές του Ενσαλίβα
 Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Ενσαλίβα. Στις 2/7/2007 ο Καναδός μέσος, ο μάνατζέρ του και ο Νικολαΐδης συμφώνησαν ώστε ο αμυντικός χαφ να συνεχίσει την καριέρα του στην ΑΕΚ έναντι 690.000 ευρώ. Μία μέρα μετά όμως ο Ενσαλίβα υπέγραψε αντί 960.000 ευρώ. Με λίγα λόγια ο συμπαθής μέσος ζήτησε και πήρε 300.000 αύξηση μέσα μία ημέρα!
 Ο Ρίμπο και η πώληση του Παναγιώτη Λαγού
 Από τα... καλύτερα του πορίσματος είναι αυτά που αφορούν τον Ριβάλντο αλλά και τον Παναγιώτη Λαγό. Ο Βραζιλιάνος εκτός του ότι έμενε σε δύο σπίτια συνολικού ενοικίου περίπου 8.000 ευρώ, ένα (ναι ένα) του οικογενειακό ταξίδι (δεν αναφέρεται που) στοίχισε 50.000!Ο διαχειριστικός έλεγχος όμως κρύβει και ορισμένα... περίεργα. Το καλύτερο όλων είναι πως η ΠΑΕ ΑΕΚ πούλησε τον Παναγιώτη Λαγό το 2007 (συγκεκριμένα στις 30/6) και έβαλε στα ταμεία της 500.000 ευρώ!!!
 Άγνωστη λέξη η "Οργάνωση"
 Η BDO αναφέρει πως στην ΠΑΕ δε υπήρχε τήρηση των εσωτερικών διαδικασιών, δεν υπήρχε ένα συγκριμένο σύστημα έγκρισης για σύναψη επαγγελματικών συμβολαίων, δεν υπήρχαν επίπεδα - δικλείδες ασφαλείας και δεν εφαρμοζόταν εσωτερικός έλεγχος."Επιπρόσθετα από τον έλεγχό µας διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούντο εσωτερικές διαδικασίες µε τις οποίες θα διασφαλίζονταν ότι οι επιταγές έκδοσης της ΑΕΚ ΠΑΕ υπογράφονται από πρόσωπα τα οποία είναι εξουσιοδοτηµένα από τα πρακτικά των ∆ιοικητικών Συµβουλίων να δεσµεύουν για συγκεκριµένες συναλλαγές και ποσά την εταιρεία. Συγκεκριµένα από το δείγµα του ελέγχου µας προέκυψε ότι οι επιταγές δεν συνοδεύονταν από ενυπόγραφες εντολές των νόµιµα εξουσιοδοτηµένων εκπροσώπων µε συνέπεια να µην είµαστε σε θέση να βεβαιώσουµε την ορθή εκπροσώπηση της ΑΕΚ ΠΑΕ στο σύνολο των συναλλαγών της µε τρίτους.
ΑΕΚ ΠΑΕ- Παρατηρήσεις ∆ιαχειριστικού Ελέγχου Χρήσεων 30/06/2005 - 30/06/2009 12
1.5 Τηρούµενες ∆ιαδικασίες Η ΑΕΚ ΠΑΕ κατά την περίοδο του ελέγχου δεν εφάρµοζε καταγεγραµµένο σύστηµα διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου το οποίο να περιλάµβανε τις διαδικασίες έγκρισης για την σύναψη επαγγελµατικών συµβολαίων και κανονισµού προµηθειών στον οποίο να καθορίζεται η διαδικασία απόκτησης παγίων στοιχείων, οι εγκρίσεις των δαπανών και η εξόφληση των αντίστοιχων υποχρεώσεων. Από τις διενεργηθείσες προφορικές συνεντεύξεις µε τους υπευθύνους της Οικονοµικής διεύθυνσης και των λοιπών τµηµάτων της ΑΕΚ ΠΑΕ καταγράψαµε και οµαδοποιήσαµε ανά βασικήκατηγορία συναλλαγών τις παρακάτω ελλείψεις:1.5.1 Αµοιβές - Έξοδα Σύναψης Επαγγελµατικών ΣυµβολαίωνΗ ∆ιοίκηση της εταιρείας δεν είχε εφαρµόσει σύστηµα εσωτερικών διαδικασιών για την σύναψη συµβολαίων µε ποδοσφαιριστές και προπονητές και δεν µας έχουν παραδοθεί εγκριτικές αποφάσεις του ∆ιοικητικού Συµβουλίου, εισηγήσεις τεχνικών διευθυντών, scouting team κλπ. Όλες οι τελικές αποφάσεις ήταν στην αποκλειστική αρµοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου και ∆ιευθύνοντος Συµβούλου. ∆εν είµαστε σε θέση να γνωρίζουµε την διαδικασία µε την οποία στις υπό έλεγχο χρήσεις οι εκάστοτε Πρόεδροι και ∆ιευθύνοντες Σύµβουλοι της ΑΕΚ ΠΑΕ διαπραγµατευόταν µε τους ποδοσφαιριστές - προπονητές - εκπροσώπους τους και τις οµάδες καθώς και τον καθορισµό του τιµήµατος και της χρονικής διάρκειας των συµβολαίων.1.5.2 Κανονισµός Προµηθειών ∆εν υπήρχε εγκεκριµένος κανονισµός για την ανάθεση προµηθειών - υπηρεσιών και τη σύναψη και εκτέλεση των σχετικών συµβάσεων. Για την σύναψη των συµβάσεων ανεξαρτήτως ποσού δεν διεξάγονταν µειοδοτικοί διαγωνισµοί και πραγµατοποιούταν απευθείας αναθέσεις µε συνέπεια να µην είµαστε σε θέση να επιβεβαιώσουµε ότι οι συναφθείσες συµβάσεις ήταν οι πλέον συµφέρουσες για την ΑΕΚ ΠΑΕ.1.5.3 ∆ιασφαλίσεις Μηχανογραφικού ΣυστήµατοςΑπό τον έλεγχό µας διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν επίπεδα - δικλείδες ασφαλείας στην µηχανογραφική εφαρµογή µε την οποία καταγράφονται τα οικονοµικά δεδοµένα και όλοι οι χρήστες ανεξαρτήτου επιπέδου ευθύνης είχαν την πρόσβαση στα στοιχεία του µηχανογραφικού συστήµατος.1.5.4 Αρχειοθέτηση - Φύλαξη Παραστατικών ΣυναλλαγώνΣτη διάρκεια του ελέγχου µας διαπιστώθηκε ότι σε πληθώρα περιπτώσεων το σύστηµα της ορθής φύλαξης και αρχειοθέτησης των παραστατικών συναλλαγών παρουσίαζε σηµαντικές ελλείψεις. Ενδεικτικό παράδειγµα αποτελεί το γεγονός ότι η ∆ιοίκηση της εταιρείας δεν έχει διαφυλάξει το σύνολο των λογιστικών καρτελών του αναλυτικού καθολικού των χρήσεων λήξης 30.06.2005 και 30.06.2006 µε συνέπεια ο έλεγχός µας στις ανωτέρω χρήσεις να υπόκειται σε πληθώρα περιορισµών. Επίσης σε πληθώρα περιπτώσεων δεν µας παραδόθηκαν δικαιολογητικά πρωτογενών λογιστικών εγγραφών µε συνέπεια να µην είµαστε σε θέση να επιβεβαιώσουµε τις καταβολές δόσεων και λοιπών αµοιβών στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές, προπονητές, managers και οµάδες".
 Κινητά και... ακίνητα
 Εντύπωση προκαλούν και τα λεφτά που δαπανήθηκαν σε κινητά αφού από το 2005 μέχρι το 2009 η ΑΕΚ έχει δώσει σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα 970.081,50 με το ρεκόρ να γίνεται το 2007 με 288.221,75 ευρώ να ξοδεύονται σε λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων!Εντυπωσιακές είναι και οι αυξήσεις στο νοίκι των Θρακομακεδόνων και των γραφείων στη Γράμμου. Στη σελίδα 83 του πορίσματος φαίνεται πως η ΑΕΚ πλήρωνε το 2005 129.583 ευρώ ενώ με σταδιακές αυξήσεις κάθε χρόνο το ποσό έφτασε τις 205.295 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τα γραφεία της ΠΑΕ, τα οποία κόστιζαν 57.808 ευρώ ενώ το 2009 έφτασαν στις 150.791 ευρώ.
 Τον πούλησε 1.780.000 και πήρε 500.000
Απίστευτη είναι και η πώληση του Μιχάλη Καψή στην Μπορντό. Ο παίκτης δόθηκε 1.780.000 ευρώ και η ΑΕΚ καρπώθηκε μόνο 500.000 ευρώ! Πως έγινε αυτό; Οι 900.000 ευρώ πήγαν στον παίκτη και οι 380.000 ευρώ στον μάνατζερ, Τραυλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου